Jag är nyss tillbakakommen från
staterna. Tre härliga veckor i ett land med stabilt, varmt
sommarväder. Utan överflöd av regn eller vind. Varje morgon
började halvsval och med molntäckt himmel och jag minns att jag
tänkte nästan varje dag att det nog skulle bli kallt och regnigt,
men varenda dag sprack det upp innan klockan hunnit bli 10 och solen
sken hela dagen. Många saker saknade jag i USA. Vaniljvisp t.ex. En
sak som jag verkligen gillade i USA var steel cut oats. Det sägs
vara nyttigare än de vanliga ”rolled oats” alltså havregryn.
När jag kom hem så letade jag febrilt efter steel cut oats utan att
hitta det ens i de amerikanska eller brittiska affärerna i stan, men
efter lite googlande så listade jag ut det. Här i Sverige heter
motsvarigheten nämligen havrekross. När man kokar havrekross så
blir gröten grynigare. Mer al-dente och mindre gegga. Det kan liknas
lite vid couscous. Sen kan man blanda i allt det vanliga som bär och
nötter. Jag tycker om att ta en mindre mängd havrekrossgröt och
mer bär, nötter och frön eftersom gröten är så matig i sig.
Havrekrossgröt med hemkokt
fikonmarmelad på hemodlade fikon och härliga amerikanska blåbär
som vi plockat själv.
No comments:
Post a Comment