Monday, May 28, 2012

Återspegling

Mitt försök till ett hälsosammare liv. Så startades den här bloggen en dag då jag var lite smått förbannad på mig själv. Jag tränade och åt bra, fitnessvärlden hade precis öppnat sina armar för mig och jag hade sikte på magrutorna och armmusklerna som jag aldrig haft. Jag höll slaviskt fast vid min diet och kände inte att jag saknade något annat: att läsa om och fundera kring hälsofrågor var så otroligt intressant att jag inte behövde något annat. Sommaren kom och gick och målet nåddes inte. Jag gav inte upp till fullo men min målmedvetenhet svalnade lite. Efter ett tag blev jag så förbannad på mig själv för att jag inte kunde hålla mig i skinnet att jag startade denna bloggen. Tanken var att om jag tydligt dokumenterade vad jag åt, hur jag tränade och hur jag mådde så skulle mitt mål inte falla i glömska..

Nu har jag en annan syn på hälsa. Jag vet att jag har den disciplin som krävs för att hålla mig till vald kost eller diet även när hungern sätter in. Jag vet att jag hade kunnat leva på buljong eller vatten och gå hungrig om det hade varit vad som krävs av mig, men det är det inte.

Hälsa handlar om så mycket mer än utseendet.. och utseendet handlar om så mycket mer än kalorier och underskott. På många "räknarsidor" på internet kan man se folk som närmast attackerar med kommentarer som "kalorier in och ut - det är det enda som spelar roll" och visst är det så. Fast ändå inte. Visst måste man hålla sig till underskott för att "nå sin målvikt", för att gå ner i vikt. Men det är inte så man når sitt verkliga mål. De flesta som vill gå ner i vikt gör det till stor del för utseendets skull och det är helt ok. Men de allra flesta uppnår inte sitt utseenedemässiga mål, det som motiverade dem till att börja sin "resa", genom att nå sin målvikt. Jag upplever att de som följer sin "hälsosamma" livsstill mest maniskt är oftast de som uppnår sämst resultat.

Nu ska jag inte hacka på alla er som nått era mål och mår bra, bra för er! Verkligen.
Men den senaste tiden har jag sett en hel del bilder attachade till framgångshistorier med före och efter bilder där den "fantastiska" efterbilden visar en ganska så urlakad och blek person som visserligen är mycket smalare och kanske har sprungit sitt första marathon någonsin, men som ser ut som att det enda som finns kvar är skinn, ben, ett överflöd av papperslik hud och någon enstaka svältande muskel.

Vad är hälsa egentligen? Vad skiljer dessa människor från de med glänsande hud och hår, som utstrålar energi. Som är "smala" utan att vara magra? Jag tror mig veta svaret... och jag tror att om du tänker efter så vet du nog det också.

Livet.

1 comment:

  1. hälsa är såååååååå mycket mer än bra kost och träning. håller helt med dig!

    ReplyDelete